Duurzaam: met de trein naar België

Duurzaam reizen is een hot topic. Gelukkig kun je vanuit Nederland leuke reisjes met de trein maken. Niet alleen voor een weekendje weg in eigen land.

Eerder deelde ik al mijn tips voor een weekendje met de trein naar Duitsland. In dit artikel deel ik welke steden in België gemakkelijk met de trein te bereiken zijn. 

Praktische treinreis tips

  • Treinkaartjes zijn te boeken via de website van NMBS of via www.nsinternational.nl.
  • Naar mijn weten kun je voor de meeste verbindingen tussen Nederland en België geen zitplaats reserveren. In ieder geval als je de IC Brussel neemt. Dit is vaak de goedkoopste rit. Een voordeel van het niet kunnen reserveren van een stoel is dat je bij het boeken van een kaartje niet afhankelijk bent van een bepaald tijdstip waarop je moet reizen.
  • Wil je meer comfort, een gegarandeerde zitplaats en vind je het niet erg om iets meer te betalen, kies dan voor de Eurostar of Thalys.

Brussel

Reistijd: ongeveer 2,5 uur vanaf Utrecht.

Zin om een weekend langs tweedehands, vintage en antieke spulletjes te struinen? Dan is Brussel de place to be! Bezoek de wijk Marolles en je zult urenlang zoet zijn tussen de winkeltjes, boetieks en de enorme vlooienmarkt op het Vossenplein. Ook op de Place du Grand Sablon vind je een fijne antiekmarkt. En de locals zullen je zeker op nog een aantal andere mooie plekjes kunnen wijzen!

Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen op het prachtige Grote Marktplein. Welke kant je ook opkijkt, je zult een schitterend gebouw zien, gedetailleerd en glanzend van de goudverf. Het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten is ook echt de moeite waard! Al is het maar om in de giftshop te snuffelen naar een van de vele notitieboekjes.

Honger gekregen? Een echte Brusselse wafel mag natuurlijk niet ontbreken dit weekend. Ga je voor een ‘lichte’ variant met enkel poedersuiker? Of gooi je hem helemaal vol met aardbeien, slagroom, M&M’s en marshmallows? Voor de hartige trek neem je een echt Belgisch frietje met mayo.

Gent

Reistijd: ongeveer 2,5 a 3 uur vanaf Utrecht.

Hoewel Gent eigenlijk maar een heel klein stadje is, is er meer dan genoeg te zien en te doen. Het treinstation is niet zo centraal gelegen, dus je zult nog ruim een half uur moeten wandelen vanaf station Gent St. Pieters. Maar als je langs de Leie loopt, is dat geen straf! Ook kom je onderweg het stadsmuseum tegen, STAM.

De rivier de Leie stroomt door Gent heen dus maak vooral een rondvaarttochtje over de grachten en kom gelijk de mooie geschiedenis van deze stad te weten. Aan de Graslei en de Korenlei zitten genoeg aanbieders, die qua prijs en duur van de vaart niet ver bij elkaar vandaan liggen.

De Korenmarkt, de Sint-Niklaaskerk, de Lakenhalle, de Belfort van Gent en de Sint Baafskathedraal zijn plaatsen die nu alvast moet opslaan in je GoogleMaps. Want deze wil je, maar toegegeven kun je, niet missen bij stadswandeling door Gent. Aan de andere kant van Leie vind je het Prinsenhof, waar je heerlijk terug in de tijd kunt dwalen.

Nu je toch je GoogleMaps open hebt staan, markeer ook gelijk even de Werregarensteeg, beter bekend als het graffitistraatje van Gent. Superleuk! En erg Instagramwaardig bovendien.

Leuven

Reistijd: ongeveer 3 uur vanaf Utrecht.

foto afkomstig van Pixabay.com

Leuven is een van de gezelligste studentensteden van België.

Het Gotische stadhuis is een van de bekendste in zijn soort en werkelijk prachtig om te aanschouwen. Dagelijks kun je in de middag meelopen met een gids en iedere derde zaterdag van de maand kun je eveneens de Raadskelders onder het stadhuis bezoeken.

Zeg je België, dan hoor je bier. Of ben ik de enige daarin? Op zaterdag en zondag kun je een bezoek brengen aan de brouwerij van Stella Artois. Komt dat even goed uit voor ons weekendje weg! Proost! Ook op de Grote Markt kun je terecht voor een lekker pintje.

Ook in Leuven zit je als kunstliefhebber goed. Bezoek bijvoorbeeld
het M-Museum voor klassieke en hedendaagse kunst. Het museum richt zich vooral op kunst uit Leuven en (Belgisch) Brabant van de Middeleeuwen tot de 19e eeuw. Ook het gebouw zelf is een kunststuk op zich, waarbij historische panden en hedendaagse architectuur met elkaar geïntegreerd worden.

Brugge

Reistijd: ongeveer 3 a 3,5 uur uur vanaf Utrecht.

Brugge, het Venetië van het Noorden. Dit schattige stadje zit vol bruggen en grachten en het is dan ook hartstikke leuk om een  tochtje met een boot te maken. Vanaf het water kun je echter maar zoveel zien. Voor een echte beleving van Brugge moet je door de straten en steegjes langs de grachten dwalen. De gehele historische binnenstad van Brugge staat namelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezoek bijvoorbeeld het Belfort, een Middeleeuwse toren die ieder uur een klokkenspel van 47 klokken laat horen. Als je het aandurft kun je de 366 treden van de toren beklimmen. Eenmaal boven zul je beloond worden met een schitterend uitzicht.

Brugge staat ook bekend om zijn jaarlijkse Heilige Bloedprocessie. Iedere Hemelvaartsdag staat tijdens deze immens drukbezochte processie het reliekschrijn van het Heilig Bloed centraal. Op andere dagen is deze te bezichtigen in de Basiliek van het Heilige Bloed. Mijn advies is om de stad te mijden met Hemelvaart, dan is het ontzettend druk!

Aan de Grote Markt ligt het museum Historium. Je maakt hier op een interactieve manier indrukwekkend kennis met het Brugge uit de Gouden Eeuw. Liefhebbers van surrealistische kunst kunnen hun hart ophalen in het Museum Salvador Dali. Ben je wat klassieker ingesteld , dan raad ik je aan om het Groeningemuseum voor schone kunsten te bezoeken.

Waar gaat jouw volgende treinreis naar toe?

1 Comment

  1. De steden in België hebben mij elke keer weer verbaasd. Ze hebben stuk voor stuk prachtige bezienswaardigheden, leuke winkelstraten en uitrusten kan natuurlijk op één van de terrasjes. Al met al zijn de Belgische bestemmingen echt perfect voor stedentrips of een dagje weg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.