Twee dagen naar Apeldoorn, wat ga je dan doen? Even Apeldoorn googelen. Want als je denkt aan deze stad aan de rand van de Veluwe, dan denk je nu niet meteen aan een bruisende toeristenstad, of wel?
Wat is er te doen in Apeldoorn?
Na een snelle internetsearch kom ik er al gauw achter dat de VVV in Apeldoorn permanent gesloten is, maar ook dat er deze winter twee kerst tv programma’s vanuit de stad worden uitgezonden: Serious Request bouwt er het glazen huis en Joris Linsen doet iets met kerstwensen. Daarnaast zijn er natuurlijk Paleis het Loo, het CODA en met kinderen kun je naar Julianatoren of de Apenheul. Hoewel de Apenheul niet alleen met kinderen heel leuk is hoor!
Winkelen in Apeldoorn
Ook kun je er heel fijn winkelen! Wist je dat de Hoofdstraat in Apeldoorn de langste winkelstraat van Nederland is? Apeldoorn heeft een klein maar gezellig stadscentrum, met naast de grote, bekende kledingwinkels ook lokale speciaalzaken en volop (kleding)winkels die ik in de Randstad nog niet ben tegen gekomen. En dat maakt het winkelen toch altijd een stuk leuker!
Lunch
Wij gingen naar Het Apeldoorns Koffiehuys voor een high-tea. Je hebt hier keuze uit een klassieke high-tea met zowel zoete als hartige snacks maar je kunt, zoals wij hebben gedaan, ook kiezen voor de complete hartige variant.
Borrel
Na een middag winkelen hadden we wel een borrel verdiend. We zijn bij Salon 1813 gaan zitten, een knus eetcafeetje in de Deventerstraat. Grand Café Salon 1813 is volgens de website dé plek voor kunstenaars om werk op te hangen. Je hebt dus ook wat om naar te kijken mocht je gesprekspartner tegenvallen 😉 . Het is een ontmoetingsplek voor iedereen die wat wil eten, zien of laten zien: muziek, fotografie en schilderijen. Zo was er tijdens ons bezoek was er een leuk livebandje aan het spelen.
Diner
Toen we honger kregen gingen we op zoek naar een leuk restaurant en we werden bij Spicebrush Proeverij niet teleurgesteld. Reserveren is hier zeker aan te raden! Het is een leuk, lekker en populair restaurant met uitermate vriendelijk personeel.
Het concept van deze proeverij is dat je per gang steeds een selectie van drie gerechten mag maken van de menukaart. En je kunt zelf kiezen of je 1, 2 of 3 gangen neemt.
Zo mag je voor nog geen 20 euro een selectie van drie hoofdgerechten kiezen. Een selectie van drie voorgerechten kost je 10,25 euro en voor drie desserts betaal je 8 euro.
Ideaal als je niet kunt kiezen tussen de gamba’s, steak met chimmichurry saus, hertenbiefstuk of ossenhaas bijvoorbeeld. Ook hebben ze een wijnproeverij kast, zodat je zelf je perfecte wijn bij de gerechten kunt kiezen.
Paleis het Loo
Net buiten het centrum van Apeldoorn ligt Paleis het Loo. Een prachtig paleis met een even zo mooie tuin. Als je nog niet naar Paleis het Loo geweest bent, dan kan ik je dit van harte aanraden. Maar je moet er wel snel bij zijn! Na 7 januari 2018 gaat het paleis namelijk voor 3 jaar dicht.
Winterpaleis het Loo, inclusief ijsbaan op het Stallenplein, is open van 16 december tot en met 7 januari. Met een museumjaarkaart kun je gratis naar binnen (anders 14,50 euro) en je kunt voor 1 euro een plattegrond en gids kopen, waarin de geschiedenis en bijzondere wetenswaardigheden beschreven worden. Helaas voor ons was het Paleispark gesloten. Dit deel is geopend van 1 april tot 30 oktober.
Als je voor 7 januari nog een bezoek gaat brengen dan kan ik je ook zeker de high-tea in de Wilhelmina zaal aanraden. Deze populaire high-tea raakt snel vol in de kerstperiode dus je moet wel ruim van te voren reserveren.
Een beetje geschiedenis
In 1684 kocht stadhouder Willem III het middeleeuwse jachtslot Het Loo, inclusief de omringende gebouwen, bossen, landerijen en waterlopen. Op deze plek wilde hij een nieuw jachtslot bouwen dat moest kunnen wedijveren met de buitenverblijven van andere Europese vorsten. Toen Willem en zijn vrouw Mary Stuart in 1689 koning en koningin van Engeland werden, zijn de tuinen uitgebreid en aan het paleis werden vier paviljoens toegevoegd die het middendeel met de Oost- en Westvleugel verbinden.
Het museum
De tour begint bij de Koninklijke Stallen. In de twee koetshuizen staan naast de oude koninklijke rijtuigen en sleden, ook een aantal indrukwekkende koninklijke auto’s.
Na de stallen loop je buiten een laan af om bij het paleis te komen. In het paleis kun je de koninklijke vertrekken bewonderen, van slaapkamer tot bibliotheek en van salon tot badkamer.
Fun fact
in de oude eetzaal staat een ebbenhouten kunstkabinet van koningin Wilhelmina. Zij gebruikte deze kamer als theesalon. Als ze gasten ontving en deze aardig vond, liet ze de deurtjes van het kastje open staan zodat de geschilderde paneeltjes te zien waren. Vond ze haar gasten niet aardig, dan bleven ze dicht. Op deze manier wist haar personeel ook meteen of ze de gasten wel of niet nog een extra kopje thee aan konden bieden!