Reistips

Tips en route voor een rondreis door Ierland

Ierland is het land van 50 shades of green, van St. Patrick, Guinness, warme mensen en gezellige pubs. Een land waarvan ik alleen nog maar in de hoofdstad ben geweest maar waarvan ik deze rondreis al jaren op mijn lijst heb staan. Het is er helaas tot op de dag van vandaag nog niet van gekomen…

Zit je er zelf ook over na te denken om naar Ierland te gaan? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan hoop ik je met mijn korte droomroute een eindje op weg te helpen! Het aantal dagen kun je natuurlijk zelf invullen, maar houdt zeker rekening met een dag of 12 á 15.

Tip: Vergeet vooral niet dat verkeerd rijden en verdwalen heel leuk is in Ierland, zo kom je op de meest verrassende plekjes uit. De bevolking is heel vriendelijk en behulpzaam, al zijn ze soms moeilijk te verstaan… Maar ze helpen je zo weer op weg als je écht verdwaald bent

Wicklow en Waterford

We beginnen in Dublin. Je kunt ervoor kiezen om hier te beginnen met een paar nachtjes, maar wij rijden direct vanaf het vliegveld door. Via de Wicklow Mountains komen we aan in de havenstad Waterford, waar ook het beroemde Waterford Crystal vandaan komt. Blijf hier een (of twee) nachtje(s). Vervolgens doe je de stad Tramore aan met schitterende zandstranden. De naam Tramore betekent ook letterlijk ‘groot strand’.

Cobh en Cork

Na een paar uurtjes strandpret rij je rijdt door naar het levendige Cork en het zeilstadje Cobh, Cobh is de laatste havenstad die de Titanic aandeed op haar tragische reis naar Amerika. Vanuit Cork kunt u Blarney Castle bezoeken met de beroemde Blarney Stone, de steen der welgespraaktheid. Als je deze kust, ontvang je ‘the gift of the gab’ (het talent van de babbel, vrij vertaald). Deze route kost je zo’n dag of 4 á 5.

Ring of Kerry

De ring of Kerry is het mooist als je hem tegen de klok inrijdt, dus het is verstandig om eerst naar Killarney te rijden en vanuit daar de Ring te doen. Maar ik weet zeker dat het de andere kant op ook indrukwekend zal zijn. Je komt op deze route onder andere langs de prachtige plaatsjes Cahirciveen, Waterville, Sneem en Kenmare.

Het stadje Kenmare is beroemd om haar vele restaurants. Het is verstandig om minstens twee dagen voor the Ring of Kerry uit te trekken als je niet alleen maar in de auto wilt zitten maar ook nog wat van de omgeving wil zien. Boek halverwege, in bijvoorbeeld Cahirciveen een leuke B&B of hotel.

Vlakbij de Ring of Kerry ligt het prachtige schiereiland Dingle, waar je een boottocht kunt maken om dolfijnen en walvissen te spotten. Reken hier wel weer een dag extra voor om er optimaal van te kunnen genieten.

Limerick en Cliffs of Moher

Rij nu door naar Limerick, met onder andere King John’s Castle, Treaty Stone en St. Mary Cathedral. Blijf hier een nachtje slapen en ga de volgende dag De Cliffs of Moher bezoeken, dit is een absolute must-see in County Clare. Deze 200 meter hoge kliffen zijn ontzettend indrukwekkend om te zien.

Galway en Westport

Na de Cliffs rij je langs de kust door Galway, als je via Lisdoornvarna gaat, kom je langs het natuurgebied the Burren. Rij vervolgens door naar de stad Galway om daar de nacht door te brengen. In County Galway ligt het prachtige natuurgebied Connemara.

En dit gebied ligt op de route naar een andere prachtige kustplaats, Westport, in County Mayo, waar je in de Clew Bay een uitzicht hebt over de ‘100 eilanden’ die in de baai liggen. Ook deze trip duurt minstens drie dagen.

Dublin

Vanuit Westport kun je door het binnenland van Ierland weer terugrijden naar Dublin. In Dublin moet je beslist het Temple Bar District bezoeken, talloze leuke pubs en restaurants. De Trinity Universiteit en de bibliotheek daar zijn erg mooi en zeker een bezoekje waard, daar ligt onder andere het beroemde Book of Kells.

Andere routes

De website van het Ierse toerismebureau heeft ook een aantal mooie routes. Waaronder routes naar het even zo mooie Noord-Ierland.

Heel veel plezier!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: